- Yoklama Celp Ve Sevk İşlemleri
- E-Yoklama İşlemleri
- Öğrenci İşlemleri
- Bedelli Askerlik İşlemleri
- Geçici Rahatsızlığı Olanların Ertelemeleri
- Sevke İlişkin Mazeret Hallerinde Erteleme
- Yedek Subay İşlemleri
- Yedek Astsubay İşlemleri
- Emniyet Personelinin İşlemleri
- Sporcu İşlemleri
- Yurtdışı İşçi Erteleme
- Dövizle Askerlik İşlemleri
- Çok Vatandaşlık İşlemleri
- Muafiyet İşlemleri
- Vatandaşlığa Sonradan Alınanların İşlemleri
- Tabiplerin İşlemleri
- Kardeş Erteleme İşlemleri
- Hapis Erteleme İşlemleri
- Aday Memurlar
- Personel Seferberlik
- Lojistik Seferberlik
- Harp Sanayii Seferberlik
- Mali Hususlar
- Muvazzaflık Ve Terhis İşlemleri
- Diğer Hususlar
MUAFİYET İŞLEMLERİ
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendine göre, askerlik hizmetleri sırasında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin, kendilerinden olma çocuklarının tamamı ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin tamamının muafiyet hakkı vardır.
-
Şehidin kendinden olma erkek çocuklarının tamamı ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin tamamının, 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendine göre muafiyet hakkı bulunmaktadır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre, bu okullarda okudukları sürenin ay olarak üçte biri askerlik hizmetinden sayılır. Bu okullarda geçen sürenin erbaş ve erlerin tabi olduğu askerlik hizmet süresini karşılaması halinde askerlik hizmeti yerine getirilmiş sayılır.
-
Yükseköğretim kurumlarından mezunu olanlardan (dış kaynak) temin edilen muvazzaf subay ve astsubaylar ile bunların adaylarından deneme süresinin bitimine kadar ayrılanların temel eğitimde ve muvazzaf subay ve astsubaylıkta ay olarak hizmette geçen sürelerinin üçte biri, deneme süresi sonrasında geçen sürelerinin tamamı 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre askerlik hizmetinden sayılır.
-
Sözleşmeli subay veya sözleşmeli astsubayların ve bunların adaylarının ön sözleşme ve sözleşme sürelerinin toplamının üçte biri 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre askerlik hizmetinden sayılır.
-
Uzman erbaşların, sözleşmeli erbaş/erler ile sözleşmeli er adaylarının ön sözleşme ve sözleşme döneminde ay olarak hizmette geçen sürelerinin üçte biri 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) ve (d) bentlerine göre askerlik hizmetinden sayılır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 48’inci madde ikinci fıkrasına göre, sayılan hizmet süresi erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresini karşılayanlar askerlik hizmetini yapmış sayılır.
Aynı Kanun’un 48’inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre, yedek subay veya yedek astsubay adayı olma hakkı bulunanlar, seçilmeleri hâlinde daha önceki hizmet süreleri dikkate alınmaksızın yedek subay veya yedek astsubayların hizmet süresine tabi tutulur.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre, askerlik hizmetini yerine getirmekte iken vefat edenlerin, baba ve annesinin istediği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olan anne veya babanın istediği kardeşlerden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz veya silahaltında ise terhis edilir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin birinci fıkrasına göre, askerlik hizmetini yerine getirmekte iken maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanların baba ve annesinin istediği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olan anne veya babanın istediği kardeşlerden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz veya silahaltında ise terhis edilir. Malul olan yükümlülerin çocuklarının veya kardeşlerinin muafiyet hakkı bulunmamaktadır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin birinci fıkrasına göre, terhis edildikten sonra askerlik hizmetinin sebep ve tesiri ile hayatını kaybettiği mahkeme kararı ile sabit olanların baba ve annesinin istediği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olan anne veya babanın istediği kardeşlerden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz veya silahaltında ise terhis edilir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendine göre, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında şehit olan güvenlik korucuları dâhil kamu görevlilerinin kendilerinden olma çocuklarının tamamı ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz ve silahaltındakiler istekleri halinde terhis edilir.
Aynı kanun kapsamında malul olan güvenlik korucuları dâhil kamu görevlilerinin kendisinin, çocuklarının veya kardeşlerinin muafiyet hakkı bulunmamaktadır.
-
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi (terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olan sivillerden bu eylemlerden dolayı vefat edenler) kapsamında şehit olan sivillerin kendinden olma erkek çocuklarının tamamı ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin tamamına 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendine göre muafiyet hakkı bulunmaktadır.
-
a) 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden;
(1) Yükümlülerin ve 3713 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamına giren sivillerin kendilerinden olma çocukları ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin,
(2) 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemlere, görevi olmadığı hâlde mukavemet ederken şehit olanların kendinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşlerinin,
(3) Güvenlik korucuları dâhil kamu görevlilerinin kendilerinden olma çocuklarının,
muafiyet işlemleri muafiyet hakkını kullanacak olan yükümlülerin askerlik şubesine müracaatlarında yoklamaları yapılmadan uygulanır.
b) Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken ölen, maluliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malul olanlar ile terhis edildikten sonra askerlik hizmetinin sebep ve tesiri ile hayatını kaybettiği mahkeme kararı ile sabit olanların kardeşlerinden birinin ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden güvenlik korucuları dâhil kamu görevlilerinin aynı anne ve babadan olma kardeşlerinden birinin muafiyet işlemleri ise askere sevkleri sırasında yapılmaktadır. Muafiyet hakkını kullanacak olan yükümlü ile anne ve babasının, anne ve babasından biri ölmüş ise sağ olanın yükümlü ile birlikte en yakın askerlik şubesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
-
3.10.2016 tarihli ve 675 sayılı Olağanüstü Hâl kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 14’üncü maddesi kapsamında gazilik unvanı verilenlerin ve kendilerinden olma çocuklarının askerlik hizmetinden muafiyet hakkı bulunmamaktadır.
Söz konusu gazilerimiz ile gazilerimizin kendilerinden olma çocuklarının dağıtımları isteklerine bağlı olarak nüfusa kayıtlı oldukları, kendisinin veya ailesinin ikamet ettiği il hudutları içerisindeki birlik, kurum veya karargâhlara yapılır. Tercih edilen yerde dağıtım yapılacak birlik, kurum veya karargâh bulunmaması halinde, tercih edilen yere en yakın birlik, kurum veya karargâhlara yapılmaktadır.
Dağıtımın nüfusa kayıtlı olduğu, kendisinin veya ailesinin ikamet ettiği il hudutları içerisindeki yakın bir yere yapılmamış olması hâlinde; ilgilinin görev yapmakta olduğu birlik komutanlığına müracaat etmesi gerekmektedir.
-
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralanan veya engelli hale gelerek 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanan kamu personelinin (güvenlik korucuları dâhil), sivillerin ve yükümlülerin kendileri ile kendilerinden olma çocuklarının muafiyet hakkı yoktur.
Ancak bunların dağıtımları isteklerine bağlı olarak nüfusa kayıtlı oldukları, kendisinin veya ailesinin ikamet ettiği il hudutları içerisindeki birlik, kurum veya karargâhlara yapılabilmektedir.
Dağıtımın nüfusa kayıtlı olduğu, kendisinin veya ailesinin ikamet ettiği il hudutları içerisindeki yakın bir yere yapılmamış olması hâlinde; ilgilinin görev yapmakta olduğu birlik komutanlığına müracaat etmesi gerekmektedir.