ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

e-YOKLAMA İŞLEMLERİ

  • Fotoğrafınızı sisteme yükleyebilmeniz için azami 85 kb boyut sınırını aşmaması, .jpg veya .jpeg formatında olması gerekmektedir.

  • E-Devlet kapısı üzerinden işlemlerinizi tamamlar tamamlamaz aile hekiminize başvurabilirsiniz. Yoklama kaçağı iseniz aynı gün veya en geç başvurunuzu takip eden mesai günü, yoklama kaçağı değilseniz başvuruda bulunduğunuz yılın 31 Aralık tarihine kadar başvurunuzu tamamlamanız gerekmektedir.

  • Askerlik yoklamanızı e-Devlet kapısından başlattığınızda sistem tarafından kayıtlı olduğunuz aile hekiminize yönlendirilmektesiniz. Kayıtlı olduğunuz aile hekiminizde işleminizi yaptırabilirsiniz.  Aile hekiminize ulaşamayacak durumda iseniz bulunduğunuz yerde yeni aile hekimi (bizzat müracaatla veya e-Devlet kapısı, e-nabız sistemi üzerinden) yeniden belirleyerek yoklamanızı yaptırabilirsiniz.

  • Aile hekiminizde yoklama işleminiz tamamlandıktan sonra tarafınıza verilen bilgi niteliğindeki belgeyi askerlik şubesine teslim etmenize gerek bulunmamaktadır.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 15’inci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesi gereğince; yükümlüler hakkında verilen sağlık kararları Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı Ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen hastalık ve arızalar çizelgesi kapsamında rapor vermeye yetkili sağlık kurulları tarafından verilmektedir. Aile hekimi; “askerliğe elverişlidir.” veya “TSK sağlık raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşuna” sevk kararı verebilmektedir. Aile hekiminin “askerliğe elverişli değildir” sağlık kararlı rapor verme yetkisi bulunmamaktadır.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 19’uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesi gereğince, yoklamalarını e-Devlet kapısından başlatan yükümlülerin askerlik şubesine gitmesine gerek yoktur. Kayıtlı bulunduğunuz aile hekiminize T.C. kimlik kartınız ve varsa sağlık durumunuza ilişkin raporlarınız ile birlikte müracaat edebilirsiniz. Yoklamanız ile ilgili işlemlerinizin işleyiş sürecini www.turkiye.gov.tr adresine girerek e-Devlet sistemindeki “e-Hizmetler” menüsü altındaki “Kişisel Bilgiler” alt menüsü içerisinden MSB sekmesine girerek “Askerliğim”  menüsü linkinden takip edebilirsiniz.

  • Okuduğunuz veya mezun olduğunuz okula ait öğrenim belgesi veya mezuniyet belgesi/diploma ile en yakın askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekmektedir.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 17’nci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesi gereğince; aile hekiminiz; vermiş olduğu “askerliğe elverişlidir” kararına itirazınızın olup olmadığını sorduğunda, karara itiraz ederek hastaneye sevkinizi isteyebilirsiniz.

  • Yoklama kaçağı durumunda iseniz yoklamanızı E-Devlet kapısından başlatabilirsiniz.

  • Yurt dışında yoklama işlemlerinizi yaptırmak üzere en yakın Türk konsolosluğuna bizzat müracaat etmeniz gerekmektedir.

    Yurt içinde yoklama işlemlerinizi yaptırmak istemeniz halinde kayıtlı olduğunuz aile hekiminiz yok ise toplum sağlığı merkezi ya da il/ilçe sağlık müdürlüğüne bizzat başvurarak aile hekiminizi tanımlatmanız gerekmektedir. Aile hekiminiz tanımlandıktan sonra e-Devlet kapısı üzerinden veya en yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaat ederek yoklama işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 14’üncü maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 8’inci maddesi gereğince;

    A.  Yükümlüler için yoklama dönemi 1 yıllık süreyi kapsamaktadır. Bu süre içerisinde aile hekiminiz görev yerine döneceğinden işlemlerinizi tamamlatabilirsiniz.

    B. Aile hekiminizin resmi vekâlet verdiği diğer aile hekiminde yoklamanızı yaptırabilirsiniz.

    C.   Size en yakın yeni aile hekimine bizzat müracaatla veya e-Devlet kapısı (Sağlık Bakanlığı e-nabız) üzerinden aile hekiminizi yeniden belirleyerek yoklamanızı yaptırabilirsiniz.

  • Bulunduğunuz yerdeki toplum sağlığı merkezi veya il/ilçe sağlık müdürlüğüne başvurarak aile hekimliğinizi tanımlatabilirsiniz. Aile hekimliğiniz tanımlandıktan sonra e-Devlet kapısından ya da en yakın askerlik şubesi başkanlığı aracılığı ile yoklama işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

  • Askeralma Yönetmeliği’nin 17,18 ve 26’ncı maddesi gereğince, e-Devlet üzerinden veya size en yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaat ederek yoklamanızı yaptırmanızı müteakip (yoklama kaçağı olmamak kaydıyla) celp tercihi ve hizmet tercihinde bulunabilirsiniz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı öncelikli olmak üzere tercihleriniz dikkate alınacaktır.

  • 4 yıllık üniversite mezunlarının 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 19’uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesi gereğince, askerlik ertelemesi için e-Devlet veya askerlik şubesinden yoklama yapmalarına gerek yoktur.Erteleme hakkı olanlar www.turkiye.gov.tr adresine girerek e-Devlet sistemindeki “e-hizmetler” menüsü altındaki “Kişisel Bilgiler” alt menüsü içerisinden MSB sekmesine girerek “Askerliğim” menüsü linkinden ertelemelerini yapabilirler.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 19’uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesi gereğince;

    a. T.C. kimlik kartınız ile birlikte en yakın PTT şubesine şahsen müracaat ederek e-Devlet şifresi almanızı müteakip, internete bağlı herhangi bir bilgisayar üzerinden www.turkiye.gov.tr adresine girerek e-Devlet sistemindeki “e-hizmetler” menüsü altındaki “Kişisel Bilgiler” alt menüsü içerisinden MSB sekmesine girerek “Askerliğim” menüsü linkinden e-Yoklama işleminizi başlatabilirsiniz.

    b. E-Devlet kapısı üzerinden vesikalık fotoğrafınızı yükledikten sonra "sınıflandırma bilgi formu"nu doldurarak, ancak çıktısını almadan, kayıtlı olduğunuz aile hekiminize T.C. kimlik kartınız ve varsa sağlık durumunuza ilişkin raporlarınız ile birlikte müracaat etmeniz gerekmektedir.

    c.  Aile hekiminiz tarafından hakkınızda “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilmesi durumunda yoklama sonucunuz elektronik ortamda askerlik şubenize aktarılacaktır.