- Yoklama Celp Ve Sevk İşlemleri
- E-Yoklama İşlemleri
- Öğrenci İşlemleri
- Bedelli Askerlik İşlemleri
- Geçici Rahatsızlığı Olanların Ertelemeleri
- Sevke İlişkin Mazeret Hallerinde Erteleme
- Yedek Subay İşlemleri
- Yedek Astsubay İşlemleri
- Emniyet Personelinin İşlemleri
- Sporcu İşlemleri
- Yurtdışı İşçi Erteleme
- Dövizle Askerlik İşlemleri
- Çok Vatandaşlık İşlemleri
- Muafiyet İşlemleri
- Vatandaşlığa Sonradan Alınanların İşlemleri
- Tabiplerin İşlemleri
- Kardeş Erteleme İşlemleri
- Hapis Erteleme İşlemleri
- Aday Memurlar
- Personel Seferberlik
- Lojistik Seferberlik
- Harp Sanayii Seferberlik
- Mali Hususlar
- Muvazzaflık Ve Terhis İşlemleri
- Diğer Hususlar
YEDEK ASTSUBAY İŞLEMLERİ
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 8’inci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 18’inci maddesi gereğince, lise mezunları yedek astsubay olamamaktadır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 5’inci maddesi gereğince, yedek astsubaylar için hizmet süresi on iki aydır.
-
Askeralma Yönetmeliği’nin 25’inci maddesi gereğince, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu sınıf ve meslekler hariç Kanunda belirtilen mazeretleri olmaksızın bakaya kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 8’inci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 25’inci maddesi gereğince, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı ile yükümlülerin istekleri, meslek bilgisi, tahsil durumu, akademisyenlik durumu, sağlık durumu, yaş, fiziksel özellik, ön lisans/lisans bitirme notu, yabancı dil notu vb. dikkate alınmaktadır.
-
Askeralma Yönetmeliği’nin 23’üncü maddesi gereğince; yükümlülerin statü, sınıf, branş ve birlik yerleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacına göre bilgisayar ortamında belirlenmektedir. Er olarak sınıflandırılmanız halinde silahaltına alınmanızı müteakip konuya ilişkin talebinizi ilgili kuvvet komutanlığına iletmeniz gerekmektedir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 8’inci maddesi gereği dört yıl ve daha fazla süreli kurumlardan mezun olanlardan istekli olanlar yedek astsubay olabilir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 14’üncü maddesi gereğince, mezuniyetinizi müteakip, e-Devlet üzerinden veya askerlik şubesi vasıtası ile yoklamanızı yaptırmanız ve başvuruda bulunduğunuz yıl ile başvuru yılınızı takip eden yıl için celp tercihi yapmanız gerekmektedir. Celp tercihleriniz Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı göz önünde bulundurularak değerlendirilecek ve tercih ettiğiniz celp dönemlerden birinde sınıflandırılarak silahaltına alınacaksınız.
-
Yoklamanızı yaptırmanız için memleketinizden diploma/geçici mezuniyet belgenizi getirmenize gerek yoktur. Kimliğiniz ile size en yakın askerlik şubesine müracaat etmeniz halinde ilgili işlem memurunca e-Devlet sistemi üzerinden mezuniyet belgeniz alınacak ve yoklama işleminiz tamamlanabilecektir. Ayrıca askere sevk edilmeyi talep ettiğiniz tarihe ilişkin e-Devlet sistemi üzerinden celp tercihi yapmanız gerekmektedir. Celp tercihleriniz Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 8’inci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 18’inci maddesi gereğince, iki veya üç yıl süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunu olanlar ile dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunlarından istekli olanlar yedek astsubay olabilir. Seçim esnasında öncelik iki veya üç yıl süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlarda olup ihtiyacın tamamlanamaması halinde dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlardan istekli olanlar seçilebilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu yedek astsubay miktarından fazla olan yükümlüler askerlik hizmetini erbaş ve er olarak yerine getirir.