ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

ÇOK VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ

  • Yabancı ülkelerde ikamet etmeleri şartıyla çok vatandaşlık statüsüne haiz olan türk vatandaşlarının askerlikleri, 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 38’inci maddesi kapsamında 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilir.

  • Kanuni rüşt yaşından sonra; yabancı ülkeye giderek o ülkenin vatandaşlığını kazananlar kanunun 38’inci maddesi kapsamında erteleme şartlarını haiz olması kaydıyla 35 yaş sonuna kadar ertelenebilir.

  • 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 45’nci maddesi birinci fıkrası gereğince, iki ülkeden birinde yapılan askerlik hizmetinin sayılmasına dair ikili anlaşmalar kapsamında askerlik hizmetinden muaf tutulacak ya da ertelenecek yükümlülerin işlemleri anlaşma hükümlerine göre yürütülmektedir. Yurt dışında yapılan askerlik hizmetleri ikili antlaşmaların olduğu ülkeler hariç Türkiye’de sayılmamaktadır.

  • Eğitimlerine uygun olarak erbaş-er, yedek subay/yedek astsubay, olarak askerlik hizmetini yerine getirebileceklerdir. Aynı zamanda başvuru şartlarını taşımaları halinde Askeralma Kanununun 9’uncu maddesi gereği bedelli ve 39’uncu maddesi gereğince dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilirler.

  • Tabiiyetinde bulunduğunuz yabancı ülkede ikamet etmeniz şartı ile durumunuzu ispata yarayan belgeler ile bağlı bulunduğunuz Türk Konsolosluğunu başvurmanız gerekmektedir.

  • Çok vatandaşlık hakkına sahip Türk vatandaşlarının mülga 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 2'nci maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre Türkiye tarafından askerlik hizmetinin kabul edildiği ülkelerde yapmış oldukları askerlik hizmetinden dolayı Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulmaktadırlar. Mülga 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 2'nci maddesinin beşinci fıkrası gereğince Almanya’da zorunlu askerlik hizmetini 01 Temmuz 2011 tarihine kadar yerine getirenler Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulmaktadırlar. Türk vatandaşlığını yeniden kazandıktan sonra mülga 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 2'nci maddesinin beşinci fıkrası kapsamında çok vatandaş statüsünde iken 2009 yılında Almanya’da askerlik hizmetini yerine getirdiğinize dair belgeleri yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş Türkçe tercümeleri ile birlikte yurt içinde size en yakın askerlik şubelerine, yurt dışında Türk Konsolosluklarına ibraz etmeniz halinde hakkınızda Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulma işlemi yapılabilecektir.

  • K.K.T.C-T.C. çok vatandaşlık hakkına sahip olanlardan K.K.T.C.’de zorunlu askerlik hizmetini tamamlayanlar 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 44’üncü maddesi gereği Türkiye’de askerlik hizmetini yapmış sayılırlar. Ayrıca, K.K.T.C.’de zorunlu askerlik hizmetine tabi olanların her türlü askerlik işlemleri Askeralma Yönetmeliğinin 91’inci maddesi ikinci fıkrası gereği K.K.T.C. Kanunlarına göre yürütülmesi gerektiğinden, Türkiye’de silahaltına alınmanız mümkün değildir. Türkiye’de askerlik yapmış sayılmanız için K.K.T.C. Kanunlarına göre askerlik hizmetini K.K.T.C.’de tamamlamanız gerekmektedir. Askerlik durumunuz ile ilgili belge almak için size en yakın askerlik şubesine müracaat etmeniz halinde K.K.T.C.’deki askerlik durumunuzu gösterir belge tarafınıza verilebilecektir.