- Yoklama Celp Ve Sevk İşlemleri
- E-Yoklama İşlemleri
- Öğrenci İşlemleri
- Bedelli Askerlik İşlemleri
- Geçici Rahatsızlığı Olanların Ertelemeleri
- Sevke İlişkin Mazeret Hallerinde Erteleme
- Yedek Subay İşlemleri
- Yedek Astsubay İşlemleri
- Emniyet Personelinin İşlemleri
- Sporcu İşlemleri
- Yurtdışı İşçi Erteleme
- Dövizle Askerlik İşlemleri
- Çok Vatandaşlık İşlemleri
- Muafiyet İşlemleri
- Vatandaşlığa Sonradan Alınanların İşlemleri
- Tabiplerin İşlemleri
- Kardeş Erteleme İşlemleri
- Hapis Erteleme İşlemleri
- Aday Memurlar
- Personel Seferberlik
- Lojistik Seferberlik
- Harp Sanayii Seferberlik
- Mali Hususlar
- Muvazzaflık Ve Terhis İşlemleri
- Diğer Hususlar
ÇOK VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ
-
Yabancı ülkelerde ikamet etmeleri şartıyla çok vatandaşlık statüsüne haiz olan türk vatandaşlarının askerlikleri, 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 38’inci maddesi kapsamında 35 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilir.
-
Kanuni rüşt yaşından sonra; yabancı ülkeye giderek o ülkenin vatandaşlığını kazananlar kanunun 38’inci maddesi kapsamında erteleme şartlarını haiz olması kaydıyla 35 yaş sonuna kadar ertelenebilir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 45’nci maddesi birinci fıkrası gereğince, iki ülkeden birinde yapılan askerlik hizmetinin sayılmasına dair ikili anlaşmalar kapsamında askerlik hizmetinden muaf tutulacak ya da ertelenecek yükümlülerin işlemleri anlaşma hükümlerine göre yürütülmektedir. Yurt dışında yapılan askerlik hizmetleri ikili antlaşmaların olduğu ülkeler hariç Türkiye’de sayılmamaktadır.
-
Eğitimlerine uygun olarak erbaş-er, yedek subay/yedek astsubay, olarak askerlik hizmetini yerine getirebileceklerdir. Aynı zamanda başvuru şartlarını taşımaları halinde Askeralma Kanununun 9’uncu maddesi gereği bedelli ve 39’uncu maddesi gereğince dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilirler.
-
Tabiiyetinde bulunduğunuz yabancı ülkede ikamet etmeniz şartı ile durumunuzu ispata yarayan belgeler ile bağlı bulunduğunuz Türk Konsolosluğunu başvurmanız gerekmektedir.
-
Çok vatandaşlık hakkına sahip Türk vatandaşlarının mülga 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 2'nci maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre Türkiye tarafından askerlik hizmetinin kabul edildiği ülkelerde yapmış oldukları askerlik hizmetinden dolayı Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulmaktadırlar. Mülga 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 2'nci maddesinin beşinci fıkrası gereğince Almanya’da zorunlu askerlik hizmetini 01 Temmuz 2011 tarihine kadar yerine getirenler Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulmaktadırlar. Türk vatandaşlığını yeniden kazandıktan sonra mülga 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 2'nci maddesinin beşinci fıkrası kapsamında çok vatandaş statüsünde iken 2009 yılında Almanya’da askerlik hizmetini yerine getirdiğinize dair belgeleri yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş Türkçe tercümeleri ile birlikte yurt içinde size en yakın askerlik şubelerine, yurt dışında Türk Konsolosluklarına ibraz etmeniz halinde hakkınızda Türkiye’deki askerlik hizmetinden muaf tutulma işlemi yapılabilecektir.
-
K.K.T.C-T.C. çok vatandaşlık hakkına sahip olanlardan K.K.T.C.’de zorunlu askerlik hizmetini tamamlayanlar 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 44’üncü maddesi gereği Türkiye’de askerlik hizmetini yapmış sayılırlar. Ayrıca, K.K.T.C.’de zorunlu askerlik hizmetine tabi olanların her türlü askerlik işlemleri Askeralma Yönetmeliğinin 91’inci maddesi ikinci fıkrası gereği K.K.T.C. Kanunlarına göre yürütülmesi gerektiğinden, Türkiye’de silahaltına alınmanız mümkün değildir. Türkiye’de askerlik yapmış sayılmanız için K.K.T.C. Kanunlarına göre askerlik hizmetini K.K.T.C.’de tamamlamanız gerekmektedir. Askerlik durumunuz ile ilgili belge almak için size en yakın askerlik şubesine müracaat etmeniz halinde K.K.T.C.’deki askerlik durumunuzu gösterir belge tarafınıza verilebilecektir.