Bilgi Edinme
4982 SAYILI BİLGİ EDİNME KANUNU
BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK
BİLGİ EDİNME DEĞERLENDİRME KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
BİLGİ VE BELGEYE ERİŞİM GENEL TEBLİĞİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU YAPMADAN ÖNCE
- Bilgi edinme başvurusu yapmadan önce, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliği inceleyiniz.
- Başvurunuzda talep ettiğiniz bilgi ve belgeye daha kısa zamanda ulaşmak için, bilgi edinme talebinizi, ilgili bilgi edinme birimine gönderiniz. İlgili bilgi edinme birimine karar vermek üzere bilgi edinme birimlerini görmek için “BİLGİ EDİNME BİRİMLERİ” linkini inceleyebilirsiniz.
- Bilgi edinme başvurunuza konu olan talebinizin Millî Savunma Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmış bilgiler arasında yer alıp almadığını kontrol ediniz.
- Askerlik ve Askeralma işlemleri ile ilgili bilgi edinmek için, Milli Savunma Bakanlığı internet sayfasını (https://www.msb.gov.tr/Askeralma) inceleyiniz.
- Tüm gerçek ve tüzel kişiler, bilgi edinme hakkından yararlanabilirler. Ancak Türkiye’de ikamet eden yabancılar ile Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde bilgi edinme hakkından yararlanabilirler.
- Bilgi, kurum ve kuruluşların sahip oldukları kayıtlarda yer alan kanun kapsamındaki her türlü veriyi; belge ise kurum ve kuruluşların sahip oldukları kanun kapsamındaki yazılı, basılı veya çoğaltılmış dosya, evrak, kitap, dergi, broşür, etüt, mektup, program, talimat, kroki, plân, film, fotoğraf, teyp ve videokaseti, harita, elektronik ortamda kaydedilen her türlü bilgi, haber ve veri taşıyıcıları ifade etmektedir.
- Bilgi edinme başvuruları, başvurulan kurum ve kuruluşların, ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır.
- Bilgi edinme başvurularından herhangi bir ücret alınmamaktadır. Ancak kurum ve kuruluşlar, elektronik posta yoluyla erişim sağlananlar dahil, erişimine olanak sağladıkları bilgi veya belgeler için başvuru sahibinden, bilgi veya belgelere erişimin gerektirdiği inceleme, araştırma, kopyalama, postalama ve diğer maliyet unsurları ile orantılı ölçüde ücret tahsil edebilir. Kurum ve kuruluşlarca uygulanacak bilgiye erişim ücret tarifesi, Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanmış Bilgi ve Belgeye Erişim Genel Tebliği’ne uyarınca düzenlenmektedir. Fakat erişimine olanak sağlanan bilgi veya belgelerin ilk on sayfalarının kopyaları için, postalama maliyeti dahil herhangi bir ücret alınmaz.
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ