- Yoklama Celp Ve Sevk İşlemleri
- E-Yoklama İşlemleri
- Öğrenci İşlemleri
- Bedelli Askerlik İşlemleri
- Geçici Rahatsızlığı Olanların Ertelemeleri
- Sevke İlişkin Mazeret Hallerinde Erteleme
- Yedek Subay İşlemleri
- Yedek Astsubay İşlemleri
- Emniyet Personelinin İşlemleri
- Sporcu İşlemleri
- Yurtdışı İşçi Erteleme
- Dövizle Askerlik İşlemleri
- Çok Vatandaşlık İşlemleri
- Muafiyet İşlemleri
- Vatandaşlığa Sonradan Alınanların İşlemleri
- Tabiplerin İşlemleri
- Kardeş Erteleme İşlemleri
- Hapis Erteleme İşlemleri
- Aday Memurlar
- Personel Seferberlik
- Lojistik Seferberlik
- Harp Sanayii Seferberlik
- Mali Hususlar
- Muvazzaflık Ve Terhis İşlemleri
- Diğer Hususlar
VATANDAŞLIĞA SONRADAN ALINANLARIN İŞLEMLERİ
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi gereği Türk vatandaşlığını kazandığınız tarihte 22 yaşında olmanız sebebiyle Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf tutulacaksınız.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi gereği, vatandaşlığa alınmadan önce gelmiş olduğunuz ülkede askerlik hizmetini yaptığınızdan Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf tutulacaksınız.
-
Türk vatandaşlığına alındığınız 15.06.2020 tarihinde 20 yaşında olduğunuzdan Türkiye’de askerlik yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle, vatandaşlığa alındığınız 2020 yılının sonuna kadar askerlik hizmeti için askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekmektedir. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi kapsamında askerlik şubesine müracaat ettiğinizde talep etmeniz halinde askerliğiniz iki yıl süre ile ertelenebilecektir.
-
Türk vatandaşlığına alınma ve çıkma işlemleri içişleri bakanlığı nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünün görev alanına girmektedir. Müracaatınızı konsolosluğunuz aracılığı ile bu kuruma yapmanız gerekmektedir. Askeralma Yönetmeliğinin 90’ıncı maddesi gereğince Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyen kişilerin diğer şartların yanında askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamaları gerekmektedir.
-
Askeralma Yönetmeliğinin 90’ıncı maddesi 6’ncı fıkrası gereğince askerlik hizmetinizi yerine getirmeden Türk Vatandaşlığından çıkmış iseniz Türk Vatandaşlığına yeniden alınmanız halinde, askerlik hizmetini yapmanız gerekecektir.
-
Askeralma Yönetmeliğinin 90’ıncı maddesi gereğince yabancı statüsünde Türk Vatandaşlığına alınanların vatandaşlığa alındığı sıradaki çocukları da yabancı sayılır ve askerlik işlemleri yabancı statüsünde yürütülür. Türk vatandaşlığına 22 veya daha büyük bir yaşta alınmış iseniz askerlik yükümlülüğünüz bulunmamaktadır
-
Askeralma Yönetmeliğinin 90’ıncı maddesi gereğince babanız yabancı statüsünde Türk Vatandaşlığına alındıktan sonra dünyaya geldiğiniz için askerlik işlemleriniz aslen Türk Vatandaşı gibi yürütülecektir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 43’üncü maddesi gereği vatandaşlığa alındığı tarihte 22 ve daha büyük yaşta olanlardan askere gitmek isteyenler silahaltına alınmamaktadır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanununun 43’üncü maddesi gereğince; Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar askerliklerini, vatandaşlığı kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar. Bunlardan Türk Vatandaşlığına alınmadan önce gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl 22 ve daha büyük yaşta olanlar askerlik yapmış sayılırlar. Bunların askerlikleri, istekleri halinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süre ile ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler.