- Yoklama Celp Ve Sevk İşlemleri
- E-Yoklama İşlemleri
- Öğrenci İşlemleri
- Bedelli Askerlik İşlemleri
- Geçici Rahatsızlığı Olanların Ertelemeleri
- Sevke İlişkin Mazeret Hallerinde Erteleme
- Yedek Subay İşlemleri
- Yedek Astsubay İşlemleri
- Emniyet Personelinin İşlemleri
- Sporcu İşlemleri
- Yurtdışı İşçi Erteleme
- Dövizle Askerlik İşlemleri
- Çok Vatandaşlık İşlemleri
- Muafiyet İşlemleri
- Vatandaşlığa Sonradan Alınanların İşlemleri
- Tabiplerin İşlemleri
- Kardeş Erteleme İşlemleri
- Hapis Erteleme İşlemleri
- Aday Memurlar
- Personel Seferberlik
- Lojistik Seferberlik
- Harp Sanayii Seferberlik
- Mali Hususlar
- Muvazzaflık Ve Terhis İşlemleri
- Diğer Hususlar
YOKLAMA CELP VE SEVK İŞLEMLERİ
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 41’inci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 88’inci maddesi gereğince, yoklama kaçağı ve bakayaları kamu veya özel hizmetine almak ve bunları çalıştırmak mevzuat gereği suç teşkil etmektedir. Bunları kamu veya özel hizmete alanlar hakkında askerlik şubelerince mahallin Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu nedenle 7179 sayılı Askeralma Kanunu kapsamında herhangi bir erteleme/muafiyet hakkınız bulunmuyor ise askerlik işlemlerinizi tamamlatmanız gerekmektedir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 24’üncü maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 101’inci maddesi gereğince, yoklama kaçağı veya bakaya kalmak suçundan hakkınızda uygulanan idari para cezasının iptali için Kabahatler Kanunu’nun 27’nci maddesi gereğince cezanın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde sulh ceza hâkimliğine başvurmanız gerekmektedir.
-
Askeralma Yönetmeliği’nin 17,18 ve 26’ncı maddesi gereğince, size en yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaat ederek veya e-Devlet üzerinden yoklamanızı yaptırmanızı müteakip (yoklama kaçağı olmamak kaydıyla) celp tercihinde bulunabilirsiniz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı öncelikli olmak üzere tercihiniz dikkate alınacaktır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 27’nci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 28’inci maddesi gereğince, her sınıflandırma döneminin (Şubat, Mayıs, Ağustos, Kasım) başlangıcından önce Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, diğer ulusal yayın yapan televizyon ve radyo kanalları, Millî Savunma Bakanlığı resmî internet sitesi (https://www.msb.gov.tr/Askeralma) ve e-Devlet’te ilan edilen tarihlerde, e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden öğrenebilirsiniz.
-
Askere sevk evrakınızı e-Devlet üzerinden almanız durumunda askerlik şubesine başvurmanıza gerek yoktur. Sevk evrakını e-Devlet veya askerlik şubelerinden alan yükümlüler 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 22’nci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 102’inci maddesi gereğince verilen, gittiği yere göre değişen yol ücretleri ile günlük iaşe parasını PTT bankamatiklerden veya nüfus cüzdanını ibraz ederek PTT şubelerinden alabilir.
-
Askeralma Yönetmeliği’nin 26’ncı maddesi gereğince, askerlik şubesinden veya e-Devlet’ten celp tercihi yapmanız gerekmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı göz önüne alınarak celp tercihleriniz değerlendirilecek ve celp tercihlerinizden birinde sınıflandırılarak askere alınacaksınız.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 15’inci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 102’inci maddesi gereğince, aile hekimi veya sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ve düzenlenen raporlar için herhangi bir ücret ve katkı payı alınmamaktadır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 15’inci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 11’inci maddesi gereğince, bölgesinde ikamet ettiğiniz Türk konsolosluğu tarafından sevk edileceğiniz resmi sağlık kuruluşlarında muayenenizi yaptırarak, alacağınız muayene ve tetkik sonuçlarını Türkçe tercümeleri ile birlikte konsolosluğunuz aracılığıyla Millî Savunma Bakanlığına göndermeniz gerekmektedir. Raporunuzun incelenmesine müteakip hakkınızda durumunuza uygun sağlık kararı verilecektir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 15’inci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesi gereğince, onaylı sağlık raporunun aslının tebliğ/teslim tarihinden itibaren 30 (otuz) günlük süre içerisinde adresinize en yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaatınız halinde itiraz hakkınız vardır.
-
Askeralma Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesi gereğince, haklarında “ertesi yıla bırakma” veya “sevk geciktirmesi” kararı alınan yükümlüler hakkında rapor süresi ilk rapor tarihinden itibaren aynı tanı ve kararlı hastalıklar bakımından üç yılı geçemez. Üç yılın hesabında ilk rapor tarihi esas alınır. Farklı tanı ve kararlı geçici hastalıklar bakımından üç yıllık süre yeniden başlar. Üçüncü yılda yükümlü hakkında “askerliğe elverişlidir” veya “askerliğe elverişli değildir” kararlı rapor düzenlenir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 20’nci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 8’inci ve 47’nci maddeleri gereğince hakkınızda işlem tesis edilebilmesi için e-Devletten veya ikametinize en yakın askerlik şubesine müracaat ederek ertelemenizi iptal ettirmeniz ve yoklama işlemlerinizi tamamlatmanız gerekmektedir
-
Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik ve Cumhurbaşkanlığının 11 Ekim 2018 tarihli genelgesi gereğince, yükümlüler barkodlu askerlik durum belgelerini e-Devlet kapısından alabilir ve bu belgeyi her türlü işlemde (iş başvurusu, işe başlama okul kaydı vb.) resmi veya özel kurum/kuruluşlara ibraz ederek kullanabilir. Ancak yoklama kaçakları, bakayalar ve silahaltındaki yükümlülere e-Devlet kapısından askerlik durum belgesi verilmemektedir.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 27’nci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 28’inci maddesi gereğince, yükümlülerin yoklama işlemlerine ilişkin hususlar, bakanlık tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve diğer ulusal yayın yapan televizyon ve radyo kanalları aracılığıyla zorunlu yayın kapsamında duyurulmaktadır. Ayrıca bu duyuru Millî Savunma Bakanlığı resmî internet sitesinde (https://www.msb.gov.tr/Askeralma) ve e-Devlet sisteminde ilan edilmektedir. Bu duyuru ve ilan yükümlülere tebliğ mahiyetinde olduğundan yükümlülerin adreslerine ayrıca bir tebligat yapılmayacaktır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 22’nci maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 29’uncu maddeleri çerçevesinde, yükümlülerin görev yapacağı birlikler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına göre yükümlülerin sağlık, öğrenim, meslek, gördüğü kurslar vb. niteliklerine göre tespit edilmektedir.
İkametine yakın yerde askerlik hizmeti yapmasına ilişkin mazeret (bakıma muhtaç engelli anne, baba, eş, çocuk olması vb.) bildiren yükümlülerin müracaatlarını, silahaltına alındıktan sonra birliğine veya birliğinin bağlı bulunduğu kuvvet komutanlığa yapması gerekmektedir. Talebiniz ilgili kuvvet komutanlığınca değerlendirilecek, uygun görülmesi halinde ikametinize yakın, en uygun birlik komutanlığı emrine tertibiniz yapılarak askerlik hizmetinizi tamamlamanız sağlanacaktır.
-
Er statüsüne ayrılan ve ikiz kardeşi bulunanlar; aynı sınıflandırma döneminde sevke tabi olması halinde aynı kuvvete ayrılır. Silahaltında ikiz kardeşi olanlar, ikiz kardeşinin görevli olduğu kuvvete ayrılır. Bu kapsamda işlemlerinizin yapılabilmesi için en yakın askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekmektedir.
-
Oğlunuzun yoklama işleminin yapılarak askerliğe elverişliliğinin değerlendirilmesi maksadıyla; sağlık raporunun aslı, noter onaylı sureti veya raporu tanzim eden hastane tarafından onaylanmış aslının tıpkıçekimi ile askerlik şubesine müracaat etmeniz veya e-Devletten yoklama işlemi başlatarak raporun paylaşımına ilişkin açık rıza beyanında bulunmanız gerekmektedir. Oğlunuzun askerliğe elverişliliğine ilişkin karar, engelli sağlık raporu üzerinden Bakanlıkça değerlendirilerek verilecek ve tarafınıza bildirilecektir.
-
Birinci derecede kritik il kapsamında bulunan illerde (Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van, Gaziantep İslahiye, Karkamış, Oğuzeli ilçeleri, Şanlıurfa Akçakale, Birecik, Ceylanpınar’ı, Harran, Suruç İlçeleri, Kilis Merkez, Elbeyli ilçeleri, Iğdır Aralık ilçesi) askerlik hizmetini yapmakta olan erbaş ve er statüsündeki (ikinci altı aylık askerlik hizmetini yapanlar dâhil) yükümlülerin kardeşlerinden birinin dağıtımı, bu illerin dışındaki birlik, kurum ve karargâhlara yapılmaktadır.
Bu kapsamda oğlunuzun; sevk işlemlerini yaptırmak üzere askerlik şubesine müracaat ederek doğuda kritik illerde görev yapan kardeşi bulunduğunu beyan etmesi gerekmektedir. İlgili Kuvvet Komutanlığınca uygun görülmesi halinde, yükümlünün kritik il kapsamında olmayan başka yerdeki bir birliğe tertibi yapılacaktır.
-
7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 19’uncu maddesi ve Askeralma Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesi gereğince sevk evrakınızı e-Devlet üzerinden veya ikametinize en yakın askerlik şubesine başvurarak alabilirsiniz. İşleminizi e-Devlet üzerinden yapmak isterseniz e-Devlet sistemindeki “e-Hizmetler” menüsü altındaki “Kişisel Bilgiler” alt menüsü içerisinden MSB sekmesine girerek “Askerliğim” linkinden sevk belgenizi alabilirsiniz. Ancak daha önceki celp dönemlerinden sınıflandırılanlar ile bakaya durumundaki yükümlüler sevk belgelerini yalnızca askerlik şubelerinden alabilmektedir.