ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Tarih: 18.02.2021

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2 gün süren ve video telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katıldı. Bakan Akar, bugün tamamlanan toplantıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Akar şunları söyledi: 

MÜTTEFİKLERİMİZ TAZİYELERİNİ İLETTİ

NATO Savunma Bakanlarının katıldığı, 2 gün süren NATO Savunma Bakanları Toplantısını video konferans yöntemiyle biraz önce tamamladık. Toplantıda, savunma ve caydırıcılık konuları, Afganistan ile Irak'taki NATO'nun faaliyetleri ve küresel gelişmeler konuşuldu, görüşüldü.

Gara operasyonu esnasındaki şehitlerimize yönelik başta NATO Genel Sekreteri olmak üzere Müttefiklerimizin taziye dilekleri tarafımıza iletildi. Biz de kendilerine teşekkürlerimizi ifade ettik.
DEAŞ, PKK/YPG/PYD ve FETÖ başta olmak üzere birçok terör örgütü ile mücadelemizin kararlılıkla devam ettiğini vurguladık.

Irak’ın kuzeyinde terörle mücadele kapsamında, PKK terör örgütüne yönelik icra edilen Pençe Kartal-2 Harekâtına ilişkin kısa bilgilendirme yaptık.

Eldeki tüm imkânlar seferber edilerek icra edilen bu harekâtın:
- Irak'ın kuzeyindeki PKK tehdidinin boyutunu gözler önüne serdiğini,
- PKK'nın 13 vatandaşımızı vahşice katlettiğini, şehit ettiğini;
- PKK ve YPG’nin aynı terör örgütü olduğunun açıkça bir kez daha görüldüğünü açıkça ifade ettik.

-İlaveten NATO'nun Irak'taki misyonunun genişletilmesi çalışmaları sürerken PKK terör örgütünün, NATO misyonu önündeki en büyük engel olduğunu da dile getirdik.

Ortak bir tehdit olarak terörle mücadelede Müttefiklerin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde hareket etmesinin öneminin altını çizdik.


Bu vesileyle şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Başta aileleri olmak üzere TSK’nın ve asil milletimizin başı sağ olsun.
Şehitlerimizin kanı yerde bırakılmadı. Herkes şunu bilmeli ki terörle mücadelemiz en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.


Toplantıda ayrıca Afganistan'daki gelişmeleri ve İttifakın önündeki seçenekleri değerlendirdik.
Bu çerçevede Türkiye'nin, Afgan kardeşlerimizin huzur ve refahı ile barış sürecinin başarıyla yürütülmesi için üzerine düşen sorumlulukları bugüne kadar yaptığını, bundan sonra da yapacağını belirttik.

Diğer taraftan, NATO'nun 2021 yılında bir kriz durumunda ihtiyaç duyabileceği hazır kuvvetin (VJTF) sorumluluğunun Türkiye'de olduğunu, mevcut katkılarımıza ilave olarak siber imkân ve kabiliyetler ile Hava Polisliği ve bölgesel güvenlik uçuşlarına da kara, deniz ve hava unsurlarımız ile ilave katkıda bulunacağımızı paylaştık.

Bu arada yeni teknolojilerin ve müşterek olarak bu konudaki yeteneklerimizin geliştirilmesinin önemini bir kez daha vurgulama fırsatı bulduk.

2030'lu yıllara giden süreçte NATO'nun adaptasyon çalışmalarına desteğimizi ifade ettik.

Ayrıca;
- Sorunlar karşısında dayanışmanın sadece sözle değil, fiilen gösterilmesinin ve güvenliğin bölünmezliği ilkesinin titizlikle muhafaza edilmesinin İttifakın savunma ve caydırıcılığı bakımından önemli olduğuna dikkat çektik.

TÜRKİYE’YE YÖNELİK YAPTIRIMLARIN İTTİFAKI ZAYIFLATTIĞINI MÜTTEFİKLERİMİZİN DİKKATİNE GETİRDİK
Son olarak, eğer Müttefikler güçlü olursa İttifakın da güçlü olacağını ifade ederek Türkiye'ye yönelik lisans kısıtlamaları ile yaptırım girişim ve tehditlerinin İttifak'ı zayıflattığını da açıkça Müttefiklerimizin dikkatlerine getirdik.

Önümüzdeki dönemde; bugüne kadar yapılan ve bundan sonra da yapılacak temaslarla bu konuda bazı gelişmelerin olabileceğini değerlendiriyoruz.

Türkiye'nin, NATO'ya üyeliğinin 69'uncu yıl dönümünü kutlarken; İttifak içinde aktif rol oynamaya ve İttifak içerisindeki taahhütlerini eksiksiz olarak yerine getirmeye devam edeceğini belirttik.

Sonuç olarak savunma ve güvenlik konularındaki görüş, öneri ve beklentilerimizi dile getirdiğimiz iki gün süren bu toplantının yapıcı ve olumlu bir havada geçtiğini söyleyebiliriz. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

Okunma Sayısı : 842

Diğer Haberler

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Şam’da Bir Araya Geldi

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Şam’da Bir Araya Geldi

Atatürk’ün Harp Okuluna Girişinin 126’ncı Yıl Dönümü Dolayısıyla Kara Harp Okulunda Tören Düzenlendi

Atatürk’ün Harp Okuluna Girişinin 126’ncı Yıl Dönümü Dolayısıyla Kara Harp Okulunda Tören Düzenlendi

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, İngiltere Savunma Bakanı John Healey ile Bir Araya Geldi

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, İngiltere Savunma Bakanı John Healey ile Bir Araya Geldi

Millî Savunma Bakanlığı Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Kara Harp Okulunda Gerçekleştirildi

Millî Savunma Bakanlığı Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Kara Harp Okulunda Gerçekleştirildi