Seferberlik Tarihçesi
Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapısı ve askeralma sistemindeki değişim ve gelişmelere paralel olarak 1839, 1879 ve 1928 yıllarında değişimler geçiren seferberlik sistemi, 1983 yılında kabul edilen 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hâli Kanunu ile yeni bir değişime daha uğramış, bu değişimi 1990 yılında yayımlanan Seferberlik ve Savaş Hâli Tüzüğü takip etmiştir.34 yıl boyunca uygulanan Tüzüğün yerine ise çağın ihtiyaçlarını karşılayan 21 Mayıs 2024 tarihli ve 8510 sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği yayımlanmıştır.
Seferberlik, ülke ve millet olarak devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı haldir.
Seferber olma faaliyetleri konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili faaliyetlerde Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görev alanı dışında kalan faaliyetlerde Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, bu faaliyetlerin ortaklaşa yürütülmesinde ise Cumhurbaşkanlığı koordinatör makamdır.
Kaynağı tespit etmek, ihtiyacı tespit etmek ve kaynağın ihtiyaca tahsisini yapmak, sefer görev emrinin tebliğ işlemlerini takip ve koordine etmek Millî Savunma Bakanlığının görev ve sorumluluğundadır. Bu amaçla, Seferberlik Dairesi Başkanlığı, 08 Temmuz 1991 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı bünyesinde Müsteşar Yardımcılığına bağlı Müstakil Daire olarak teşkil edilmiştir. 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Askeralma Genel Müdürlüğü bünyesinde görevine devam etmektedir.