Personel Seferberlik Tatbikatları
Silahaltı davetiyesinin tebliğ işlemleri
Yedek personelden Millî Savunma Bakanlığınca seferberlik tatbikatlarına veya ferdî seferberlik eğitimlerine (FSE) görevlendirilen yedek personel e-Devlet, SMS ve e-posta ile bilgilendirilmektedir. Bilgilendirmeyi alan yedek personelin tebliğ işlemi için en yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaat etmesi gerekmektedir. Askerlik şubesi başkanlıklarına müracaat eden yükümlülere gerekli tebligat yapılarak silahaltı davetiyesinin (SAD) bir sureti teslim edilir. SAD yedek personel tarafından muhafaza edilir. Seferberlik tatbikatı/FSE görevinin iptal edilmesi durumunda SAD’ın en yakın askerlik şubesi başkanlığına teslim edilmesi gerekmektedir.
Seferberlik tatbikatı/FSE sevk erteleme işlemleri
Seferberlik tatbikatları ve ferdî seferberlik eğitimlerine görevlendirilen yükümlülerden;
Sevkten önceki veya sonraki on beş gün içinde eşinin, ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin ölümü,
Sevkten önceki veya sonraki on beş gün içinde kendisi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi,
Sevkten önceki veya sonraki on beş gün içinde çocuğunun doğması,
Eşi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin sağlık kurumu heyet raporuyla belgelendirilmiş hayati tehlike içinde olduklarını gösteren hastalığı,
Kendisinin herhangi bir sağlık kurumu raporuyla belgelendirilmiş istirahat gerektiren hastalığı,
Kendisinin tutukluluğu veya hükümlülüğü,
nedenleriyle sevklerini yaptıramayanlar bu mazeretlerini kanıtlayan belgelerini en yakın askerlik şubesine teslim ederler.
Bu durumdaki yükümlülerden istirahatli olanlar istirahatlerinin bitiminde derhal birliklerine sevk edilirler. Diğerlerinin sevki bir ay ertelenir.
Seferberlik tatbikatı/FSE sevk işlemleri
Seferberlik tatbikatı/FSE’ye görevlendirilen yedek personelin sevk işlemini yaptırmak üzere silahaltı davetiyesi (SAD)’da belirtilen tarihlerde en yakın askerlik şubesine başvurması gerekmektedir.Sevk işlemi yapılan personelin SAD sevk belgesinde yazılan tarihte birliğine katılması gerekmektedir.
Millî Savunma Bakanlığınca her yıl yayımlanan genelge esaslarına göre, yedek personelin seferberlik tatbikatı/FSE birliklerine kadar olan gidiş yol harcırahları; erbaş ve erler için Millî Savunma Bakanlığı tarafından, subay, astsubay ve uzman erbaşlar için askeralma bölge başkanlıkları tarafından ödenmektedir. Seferberlik tatbikatı/FSE süresince yükümlünün maaşı, yevmiyesi ve dönüş yol masrafı birliklerince ödenmektedir.
Seferberlik tatbikatı/FSE’ye katılan personelin özlük hakları
Seferberlik tatbikatı/FSE’ye katılan işçiler için, 4857 sayılı İş Kanununun 55’inci maddesi uyarınca, seferberlik tatbikatı/FSE süresi yıllık izin hakkı bakımından çalışılmış gibi sayılır.
Devlet memuru olarak çalışmakta iken seferberlik tatbikatı/FSE’ye katılan rütbeli yedek personelin maaş ödemelerinde; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 183’üncü maddesine göre, kurumlarından aldıkları maaşlarının rütbe maaşlarından düşük olması durumunda aradaki fark Millî Savunma Bakanlığınca ödenir.
Emekli aylığı almakta iken seferberlik tatbikatı/FSE’ye katılan yedek personelin maaş ödemelerinde; 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 103’üncü maddesi ile 926 sayılı TSK Personel Kanununun Ek 16’ncı maddesine göre; ilgili sosyal güvenlik kurumundan aldıkları emekli aylıklarının rütbe maaşlarından düşük olması durumunda aradaki fark Millî Savunma Bakanlığınca ödenir.
Seferberlik tatbikatı/FSE’ye katılan uzman erbaşlara muvazzaf emsalleri gibi özlük hakları verilir.
Emekli olan ve/veya 657 sayılı Kanuna tabi memur olarak çalışmayan yedek subay ve yedek astsubayların seferberlik tatbikatı/FSE’de geçen sürelerinin emekliliğe esas olan hizmet sürelerine ilave edilebilmesi için, maaşlarından kesilen emeklilik kesenek listeleri, seferberlik tatbikatı/FSE icra eden birlik komutanlığı tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir.
Seferberlik tatbikatı/FSE’ye katılan yedek erbaş/erlere, asgari ücretin tatbikat/eğitime tekabül eden kısmı ödenir.
Personel seferberlik tatbikatına katılan yedek personel kışlada veya tatbikat bölgesinde kalır ve tatbikat süresince kazandan iaşe edilir.
FSE’ye katılan yedek personel; birliğin muvazzaf personelinin uyguladığı mesai saatlerine aynen uyar, muvazzaf personelin istifade ettiği mesai araçlarından istifade eder, geceleri şehirlerde kalmak isteyenlere orduevi veya askeri misafirhanelerden yer verilir. İsteyenler eğitimin yapıldığı birlik/kurumda kalabilir, birlik/kurum dışına gidiş gelişler sivil elbise ile yapılır, evi o garnizonda olanlar gece evlerinde kalabilir, cumartesi günleri birlik/kurumda eğitime devam edilir ve pazar günleri serbest kalırlar. Eğitimine ihtiyaç duyulan ihtisaslarda yedek erbaş ve erler içinde FSE uygulanabilir ancak yedek erbaş ve erler FSE süresince birlik ve kurumlarda iskân ve iaşe edilirler.
Seferberlik tatbikatı/FSE süresince yedek personele; Türk Silahlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliği ve 7179 sayılı Askeralma Kanununda belirtilen önemli mazeretleri dışında izin verilmez, mazeretine binaen verilen izinler tatbikat/eğitim süresinden sayılmaz.
Seferberlik tatbikatı/FSE için silahaltına alınan yedek personelden kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile özel kurum ve kuruluşlarda 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışanlar, tatbikat/eğitim görevlerinin bitmesini müteakip, eski iş yerlerinde görevlerine devam ederler.
Seferberlik tatbikatı/FSE’ye katılan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memurlar, ilgili Kanun gereği izinli sayılır, kademe ilerlemeleri devam eder ve aylıkları kurumlarınca ödenir.
Seferberlik tatbikatı/FSE terhis işlemleri
Seferberlik tatbikatı/FSE’yi tamamlayan yedek personel tatbikat/FSE birliğince SAD terhis belgesi ile terhis edilir. SAD terhis belgesinin bir nüshası yükümlüye verilir, bir nüshası yükümlünün kayıtlı olduğu askerlik şubesi başkanlığına gönderilir.
Seferberlik tatbikatı ve ferdî seferberlik eğitimine özürsüz olarak katılmayanlara ne gibi cezai işlemler yapılır?
Yasal mazeretleri olmadığı halde seferberlik tatbikatına/FSE’ye katılmayan yedek personel, bakaya olarak takibe alınır.
Bakaya kalan yükümlüler ele geçtiklerinde veya kendiliğinden askerlik şubesi başkanlıklarına müracaatları halinde seferberlik tatbikatı/FSE birliklerine sevk edilir ve haklarında 7179 sayılı Askeralma Kanununun 24’üncü maddesi gereğince idari para cezası uygulanır.
Barışta verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra bakaya kalanlar ile seferberlik ve savaşta bakaya kalanlar hakkında nüfusa kayıtlı olduğu yer askerlik şubesi başkanlıklarınca suç dosyaları hazırlanarak mahalli Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
Seferberlik tatbikatı/FSE bakayası yükümlüler, yasal yaş sınırı dışına çıksalar dâhi tatbikat/eğitim süresi kadar hizmet yapmadıkça bu yükümlülükleri devam eder.