ANA SAYFA BAKAN KURUMSAL BİRİMLER BASIN FAALİYETİ HİZMETLER SİTE HARİTASI
Bakanlık Geri
Bakan Yaşar GÜLER

Yaşar GÜLER

Bakan

1954 doğumlu olan Yaşar GÜLER, Teğmen rütbesiyle 1974’te Kara Harp Okulundan ve 1975’de Muhabere Okulundan mezun olmasını müteakip 1975-1984 yıllarında çeşitli birliklerde Muhabere Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1986’da Kara Harp Akademisinden, 1988’de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olduktan sonra Kurmay subay olarak sırasıyla; Yurt İçi Bölge Komutanlığı Harekât Başkanı (1986-1988), Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı Plan Subayı (1988-1991), 12’nci Piyade Tümen Komutanlığı Harekât ve Eğitim Şube Müdürü (1991-1992), Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanı (1992-1994), Bosna-Hersek Türk Tugayı Komutan Yardımcısı (1994-1995), Başbakanlık Askerî Başdanışmanlığı Proje Subayı (1995-1997), Napoli/İtalya’da konuşlu NATO Güney Bölge Komutanlığı Muhabere Başkan Yardımcısı (1997-1999), Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanı (1999-2000), Genelkurmay Başkanlığı Tatbikatlar Şube Müdürü (2000-2001) olarak görev yapmıştır. 2001 yılında ise Tuğgeneralliğe terfi etmiştir.

Tuğgeneral rütbesiyle 10’uncu Piyade Tu...

Devamı

MSB | T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Muvazzaflık ve Terhis İşlemleri


MUVAZZAFLIK İŞLEMLERİ

1. Yükümlülerin muvazzaflık hizmet süreleri yedek subay ve yedek astsubaylar için on iki ay, erbaş ve erler için ise altı aydır.

2. Askerlik hizmet sürelerini, ihtiyaca göre bir katına kadar arttırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilir.

3. Muvazzaflık hizmet süresi, sevk belgesinde yazılı olan sevk tarihi ile başlar ve terhis tarihinde sona erer.

4. Yedek subay adayı ve yedek astsubay adaylarının kanuni mazeretlerine dayalı olarak;

a. Sınıf okulundan ayrı geçirilen süre, sınıf okulu toplam süresinin üçte birinden fazla olanlar hizmet durum belgesiyle geçici terhis edilir. Bunlar mazeretlerinin bitimini müteakip eğitimin verileceği ilk yedek subay veya yedek astsubay celp ve sevk döneminde sevk edilir.

b. Rahatsızlığı nedeniyle geçici terhis edilenlerden raporları bitiminde rahatsızlığının devam etmediği yapılan muayeneleri ile tespit edilenler eğitimin verileceği ilk yedek subay veya yedek astsubay celp ve sevk döneminde sevk edilir.

c. Sınıfı görevini yapamaz raporu alanlar hizmet durum belgesiyle geçici terhis edilir. İlgili Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca yeniden sınıflandırılmalarını müteakip eğitimin verileceği ilk yedek subay veya yedek astsubay celp ve sevk döneminde sevk edilir.

ç. Bunlar yeni sınıf okulu eğitim döneminin tamamına katılır.

5. Erbaş ve erler dağıtımlarında, nüfusa kayıtlı oldukları ve kendileri ile ailelerinin dağıtım tarihinden önce daimi ikamet ettikleri il mülki sınırları içindeki birlik, kurum ve karargâhlara tertip edilmez. Bu şekilde dağıtımı yapılanların görev yerleri ilgili kuvvet komutanlıklarınca, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca görevli olduğu il dışındaki birlik ve kurumlara tertip edilmek suretiyle değiştirilir. Bu uygulamada;

a. Askeralma Yönetmeliğinin 89’uncu maddesinin üçüncü fıkrası gereğince;

(1) 3713 sayılı Kanun kapsamında yaralanan veya engelli hale gelerek 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanan kamu personelinin (güvenlik korucuları dâhil), sivillerin ve yükümlülerin kendileri ile kendilerinden olma çocuklarına,

(2) 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında muafiyet hakkı olduğu halde bu haktan faydalanmak istemeyerek askerlik hizmetini yerine getirmek isteyenler ile muafiyet hakkı olmayan kamu görevlilerinin (güvenlik korucuları dâhil) kardeşlerine,

(3) 3/10/2016 tarihli ve 675 sayılı Olağanüstü Hâl Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesi kapsamında gazilik unvanı verilenler ve kendilerinden olma çocuklarına,

b. İlgili mevzuat kapsamında usulüne göre annesi, babası veya eşi hakkında erişkinler için engellilik raporu, çocukları hakkında çocuklar için özel gereksinim raporu düzenlenen erbaş ve erlere uygulanmaz.

6. Yükümlülerden, muvazzaflık hizmeti veya hava değişimi sonunda kalan noksan hizmetleri, kullanmadıkları izinler hariç altı gün (dâhil) ve daha az olanların bu hizmetleri ikamet ettikleri yere en yakın askerlik şubesinde, yedi gün ve daha fazla olanların ise birlik veya kurumlarında tamamlatılır.

 

TERHİS İŞLEMLERİ

1. Tabi olduğu statüde 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nda yazılı askerlik hizmet süresini tamamlayanlar birlik ve kurumlarınca terhis edilir.

2. Terhis belgelerinin, terhis tarihinden önce düzenlenmesi, kazanılmış hak teşkil etmez. Terhis belgesi, terhis tarihi hanesinde yazılı olan tarihten itibaren geçerlidir.

3. Terhis edilenlere veya terhis mahiyetinde izne gönderilenlere birlik komutanlığı veya kurum amirliği tarafından terhis belgesi verilir.

 

 

İZİN İŞLEMLERİ

1. Askerlik hizmetini yedek subay ve yedek astsubay olarak yerine getirmekte olanların izinleri 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda belirtilen sürelere göre oranlanarak verilir. Hâlihazırda sınıf okulu eğitim süresi bir ay olanlara 28 gün yıllık planlı ve 14 gün yıllık mazeret olmak üzere toplam 42 gün, iki buçuk ay olanlara ise 24 gün yıllık planlı ve 12 gün mazeret olmak üzere toplam 36 gün izin verilir. Bunların hizmet sürelerinin uzatılması veya kısaltılması halinde yıllık planlı izin süreleri otuz günlük planlı izin süresi birimine, yıllık mazeret izin süreleri on beş günlük yıllık mazeret izin süresine orantılı olarak belirlenir ve verilir.

2. Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir. İzin süresi içerisinde gözaltına alınma, tutuklanma, ceza infazı, yatarak tedavi görme, hava değişimi veya istirahat gibi belgelendirilebilen gerekçelere dayalı olarak izin süresinin bir kısmının kullanılamaması durumunda, fiilen kullanılamayan süre izin süresinden düşülür. Bu kapsamda verilen izinlerde bir defa gidiş ve dönüş yol süresi verilir. Daha önce yol süresi verilmemiş ise terhis mahiyetinde izne gönderilenlere sadece gidiş yol süresi verilir.

3. Askerlik hizmetinin gerektirdiği görev ve yükümlülükleri yerine getirme konusunda gayret ve çalışmaları sonucu emsalleri arasında üstün başarı gösteren erbaş ve erlerden, muvazzaflık hizmetleri boyunca, disiplin amiri, disiplin kurulu veya mahkemelerden herhangi bir ceza almamış olanlara, terhisleri öncesinde kullanılmak üzere azami üç güne kadar ilave izin verilebilir.

4. Radyoaktif ışınla çalışan erbaş ve erlere, her ay için iki gün ilave izin verilir.

5. Muvazzaflık hizmeti esnasında eşi doğum yapan ya da eşi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından (yükümlünün; kardeşleri, eşinin kardeşleri, dedesi (annesinin ve babasının babaları), babaannesi, anneannesi, eşinin dedesi (eşinin annesinin ve babasının babaları), eşinin babaannesi, eşinin anneannesi ve torunları) biri vefat eden erbaş ve erlere talepleri üzerine her defasında ilave on gün izin verilir.

6. Yükümlüler ile 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 5’inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında askerlik hizmetine devam edenlerden isteklilere, kamu görevine giriş sınavlarına katılacaklarını belgelendirmeleri şartıyla, 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 28’inci maddesi kapsamında izin hakkı bulunmaması halinde sınav süresince izin verilir.

7. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 28’inci maddesi hükmü uyarınca afet ve acil durum olarak belirtilen hallerde izin vermeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. Verilecek bu izinlerin askerlik hizmetinden sayılıp sayılmayacağı Cumhurbaşkanınca tespit edilir.

 

SAĞLIK İŞLEMLERİ

1. Silahaltında iken geçici bir hastalığı tespit edilen yedek subay ve yedek astsubay adayları ile erbaş ve erlere, sağlık kuruluşlarınca hava değişimi veya istirahat raporu verilir.

2. Yedek subay ve yedek astsubaylardan hastalananlar, muvazzaf subay/astsubay emsalleri gibi sıhhi izin süresine tabi tutulurlar. Yedek subay veya yedek astsubaylıkta alınan sıhhi izin sürelerinin, tabi oldukları hizmet süresinin her ayı için bir günlük kısmı askerlik hizmetinden sayılır. Bu süreye yedek subay veya yedek astsubay adaylığında alınan istirahat veya hava değişimi süreleri de dâhil edilir.

3. Erbaş ve erlerin hava değişimi ve istirahatte geçen sürelerinin, tabi oldukları hizmet süresinin her ayı için bir günlük kısmı askerlik hizmetinden sayılır.

4. Hava değişimi veya istirahat süresi içerisinde muayene ve tedavilerini talep edenler askerlik şubelerine veya garnizon/merkez komutanlıklarına müracaat ederek en yakın resmi sağlık kuruluşuna sevklerini talep ederler.

5. Hava değişimi veya istirahat raporlarının karar bölümünde sonunda muayene kaydı varsa yükümlünün süre bitiminde muayenesi için rapor kararındaki durumuna göre askerlik şubelerine veya garnizon/merkez komutanlıklarına müracaatı zorunludur.

6. Yedek subay veya yedek astsubaylar ile adaylarının ve erbaş ve erlerin sağlık kuruluşlarına müracaatı ilk amirlerinden alacakları muayene istem belgesi ile yapılır. Bunlar acil tedaviyi gerektiren durumlarda en yakın sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat edebilir ve tedavi olabilir.

7. Yedek subay ve yedek astsubaylar mesai dışında veya izinli bulunduklarında doğrudan sağlık kuruluşuna müracaat edebilirler.

8. İzinli bulundukları sırada hastalanan yedek subay adayları veya yedek astsubay adayları ile erbaş ve erler, garnizon veya merkez komutanlıklarına başvurarak muayene ve tedavilerini talep ederler. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensupları ise bu komutanlıklara bağlı en yakın birlik komutanlığı veya kurum amirliklerinin birinden alacakları muayene istem belgesi ile muayene ve tedavi olurlar.

9. Yetkili sağlık kuruluşlarınca haklarında "Askerliğe Elverişli Değildir" kararlı rapor düzenlenen yükümlüler, birlik komutanlıkları veya kurum amirliklerince rapor tarihine göre hizmet durum belgesi ile geçici olarak terhis edilir. Haklarında düzenlenen raporun yetkili makam tarafından onaylanmasını müteakip askerlik şubelerince rapor tarihi itibarıyla terhis işlemleri yapılır.

10. “Askerliğe Elverişli Değildir” veya “Kıtasına Sevkine Mani Hali Yoktur” kararlı raporlara itirazlar askerlik şubesine, “İstirahat” veya “Hava Değişimi” kararlı raporlara itirazlar ise ilgili sağlık kuruluşlarına sevki yapan birime yapılır.

11. Terhis olduktan sonra askerlik şubesine müracaat edip hastalıklarının askerlik hizmetinin sebep ve tesiriyle oluştuğunu beyan ederek sağlık kuruluşuna sevk talebinde bulunan yükümlüler, bir defaya mahsus olmak üzere hastalığın askerlik hizmetinin sebep ve tesiriyle oluşup oluşmadığının tespiti maksadıyla müracaat ettiği askerlik şubesince yetkili sağlık kuruluşuna sevk edilir.

 

 

TSK’DAN AYRILAN ÇEŞİTLİ STATÜDEKİ PERSONEL İŞLEMLERİ

1. TSK adına okudukları Millî Savunma Üniversitesi ve diğer üniversite, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ya da Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinden veya J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı adına okudukları üniversite, fakülte veya yüksekokullar ile meslek yüksekokullarından mezun olmayı müteakip muvazzaf subay ve astsubay naspedildikten sonra ayrılanların veya ilişikleri kesilenlerin bu okullarda ay olarak geçen sürelerinin üçte biri ile muvazzaf subay ve astsubaylıkta geçen sürelerinin tamamı askerlik hizmetinden sayılır.

2. Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf subay ve astsubaylar ile bunların adaylarından; deneme süresinin bitimine kadar ayrılanların temel eğitimde ve muvazzaf subay ve astsubaylıkta ay olarak hizmette geçen sürelerinin üçte biri, deneme süresi sonrasında geçen sürelerinin tamamı askerlik hizmetinden sayılır.

3. Sözleşmeli subay veya sözleşmeli astsubayların ve bunların adaylarının ön sözleşme ve sözleşme sürelerinin üçte biri askerlik hizmetinden sayılır.

4. Görevlerinden ayrılan veya ilişikleri kesilen uzman jandarmaların hizmette geçirdikleri sürelerin tamamı askerlik hizmetinden sayılır.

5. Uzman erbaşların; sözleşme döneminde ay olarak geçen sürelerinin üçte biri askerlik hizmetinden sayılır.

6. Sözleşmeli erbaş ve erler ile sözleşmeli er adaylarının; ön sözleşme ve sözleşme döneminde ay olarak hizmette geçen sürelerinin üçte biri askerlik hizmetinden sayılır.

7. Askeri okul öğrenciliğinden, dış kaynaktan muvazzaf subay/astsubaylıktan, sözleşmeli subay/astsubaylıktan, uzman erbaş/uzman jandarmalıktan veya sözleşmeli erbaş ve erlikten ayrılanlardan sayılan hizmet süresi erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresini karşılayanlar askerlik hizmetini yapmış sayılırlar. Hizmet süresini karşılamayanların hizmetleri erbaş ve er olarak tamamlatılır.

8. Askeri okul öğrenciliğinden, dış kaynaktan muvazzaf subay/astsubaylıktan, veya sözleşmeli subay/astsubaylıktan ayrılanlardan yedek subay/astsubay adayı olma hakkı bulunanlar, istekli olmaları ve seçilmeleri halinde önceki hizmet süreleri dikkate alınmaksızın yedek subay/astsubayların hizmet süresine tabi tutulur.

9. Uzman erbaş/uzman jandarmalıktan veya sözleşmeli erbaş ve erlikten ayrılanlardan tamamlaması gereken noksan hizmeti olanların kalan noksan hizmetleri ilişikleri kesilmeden erbaş ve er olarak tamamlatılır.

 

 

ER VE ERBAŞ ŞEHİT/GAZİ YAKINLARININ DAĞITIM İŞLEMLERİ

1. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralanan veya engelli hale gelerek 3/111980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanan;

a. Kamu personelinin (güvenlik korucuları dâhil),

b. Sivillerin,

c. Yükümlülerin kendileri ile kendilerinden olma çocuklarının, dağıtımları isteklerine bağlı olarak nüfusa kayıtlı oldukları, kendisinin veya ailesinin ikamet ettiği il sınırları içerisindeki birlik/kurum veya karargâhlara yapılır.

2. Ayrıca;

a. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerden;?

(1) Askerlik hizmetini yerine getirmekte olan yükümlüler ile 3713 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamına giren sivillerin kendilerinden olma çocukları ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinin tamamından,

(2) 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemlere, görevi olmadığı hâlde mukavemet ederken şehit olanların kendinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşlerinin tamamından,

(3) Güvenlik korucuları dâhil kamu görevlilerinin kendilerinden olma çocuklarının tamamı ile aynı anne ve babadan olma kardeşlerinden birinden muafiyet hakkı olduğu halde bu haktan faydalanmak istemeyerek askerlik hizmetini yerine getirmek isteyen yükümlülerin,

b. 7179 sayılı Askeralma Kanunu’nun 42'nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında muafiyet hakkı olmayan kamu görevlilerinin (güvenlik korucuları dahil) kardeşlerinin dağıtımları isteklerine bağlı olarak nüfusa kayıtlı oldukları, kendisinin veya ailesinin ikamet ettiği il sınırları içerisindeki birlik, kurum ve karargahlara yapılır.

3. 3/10/2016 tarihli ve 675 sayılı Olağanüstü Hâl Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 14’üncü maddesi kapsamında; gazilik unvanı verilenler ile kendilerinden olma çocuklarının dağıtımları isteklerine bağlı olarak nüfusa kayıtlı oldukları, kendisinin veya ailesinin ikamet ettiği il hudutları içerisindeki birlik, kurum veya karargâhlara dağıtım yapılır.

4. Tercih edilen yerde dağıtım yapılacak birlik, kurum veya karargâh bulunmaması halinde, tercih edilen yere en yakın birlik, kurum veya karargâhlara yapılır.

5. Dağıtıma ilişkin müracaatların yükümlüler tarafından yoklama veya sevk sırasında askerlik şubesine ya da silahaltında iken görev yapmakta olunan birlik komutanlığına yapılması gerekmektedir.

 

SİLAHALTINDAKİ YÜKÜMLÜLERİN STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ

1. Askerlik hizmetini yapmakta iken yedek subay veya yedek astsubay olma hakkını veren öğrenim kurumlarından mezun olanların yedek subay veya astsubay olarak statü değişikliği talepleri dikkate alınmaz. Bu durumdaki yükümlüler tabi oldukları statüde askerlik hizmetlerini tamamlar.

2. Yedek subay veya astsubay olmaya engel hali olduğu silahaltına alınmadan önce anlaşılanların statü değişikliği Millî Savunma Bakanlığınca, silahaltına alındıktan sonra anlaşılanların statü değişikliği ise ilgisine göre Kuvvet Komutanlıklarınca veya Jandarma Genel Komutanlığı/Sahil Güvenlik Komutanlığınca yapılır.

 

İKİNCİ ALTINCI AY ASKERLİK HİZMETİ YAPANLARA SAĞLANAN HAKLAR

1. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandıkları tarihten itibaren altı ay süre ile sınırlı olmak üzere askerlik hizmetlerine devam eder ve bu sürenin sonunda terhis edilirler.

2. Bu şekilde askerlik hizmetine devam edenlerin vazgeçme talepleri kabul edilmez.

3. Bunlar hakkında askerlik hizmetinden sayılmayan sürelere ilişkin hükümler uygulanmaz.

4. Bu yükümlüler hakkında ilk altı aylık hizmet süresi için ayrı, diğer altı aylık hizmet süresi için ayrı terhis belgesi tanzim edilir.

5. İkinci altı aylık askerlik hizmetine devam edenlere bu görevlerinin devamı süresince net asgari ücretten az olmamak üzere harçlık ödenir.

6. İkinci altı aylık askerlik hizmetine devam edip bu sürenin sonunda terhis olanlara;

a. Askerî öğrenci, dış kaynaktan muvazzaf subay/astsubay, sözleşmeli subay/astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş/er temininde sınav tam notunun yüzde on beşine kadar,

b. Meslek yüksekokulu veya mesleki ve teknik lise mezunlarına ise sınav tam notunun yüzde yirmisine kadar ilave puan verilebilir.

7. İkinci altı aylık askerlik hizmetine devam edip bu sürenin sonunda terhis olanlardan, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında hizmet borçlanması talebinde bulunanların hizmet borçlanma primleri ilgilisine göre Millî Savunma/İçişleri Bakanlığınca ödenir.